Shares (U) Ltd.

In 2015 is PJ Holding B.V. voor 47,5% aandeelhouder geworden van Shares (U) Ltd. gevestigd in Oeganda.

Het doel van de participatie van PJ Holding BV is de continuïteit van het bedrijf zo goed mogelijk te garanderen in een onzeker continent. Met een groot aantal niet beïnvloedbare factoren zoals politiek, klimaat, wereldmarkt agrarische producten, valutakoersen (lokale munt, euro’s, dollars) en ga zo maar door is dit van groot belang.

Shares is een bedrijf waar vooral biologische zaden worden gereinigd/geschoond en milieuvriendelijk worden geconserveerd in stikstofkamers. De producten zijn vooral sesam-, chiazaad en chilipepers en zijn voor de export naar Europa vooral naar o.a. Nederland, Duitsland, Italië, Spanje, Oostenrijk e.d. De omzet van het bedrijf was in 2016 circa 3 miljoen euro met een kleine winst in 2014, 2015 en 2016. De omzet kan sterk fluctueren en is vooral afhankelijk van de wereldmarkt.
In 2013 was het bedrijf bijna failliet door o.a. het spuitprogramma met DDT van de Oegandese overheid in het kader van de malariabestrijding. Door het spuitprogramma zijn in de omgeving van Lira (Noord-Oeganda) van de 20.000 biologische boeren nog maar 4000-6000 boeren over die biologische chili en zaden kunnen leveren.
Door ook andere en voor Oeganda nieuwe producten te introduceren vooral chilipepers en chiazaad en ook niet biologische producten te schonen krabbelt het bedrijf langzaam uit het dal.

Door deze veranderingen zal de opslag en verwerkingscapaciteit van de fabriek gefaseerd worden gewijzigd en uitgebreid voor vooral chili- en chiazaad. Ook is inmiddels een nieuw biologische regio opgezet in Arua met nu al circa 8000 boeren.
De fabriek met opslag staat in Mukomo nabij Kampala. In de 2 biologische landbouw regio’s Lira en Arua zijn een tussenopslag met kantoren aanwezig en liggen 300-500 km van Mukomo.
In de 2 gebieden dicht bij de boeren staan per gebied 4-6 kleine opslagplaatsen met ongeveer 5 medewerkers. In het totaal werken er circa 50 mensen voor Shares in Mukomo, Lira en Arua en zijn tienduizenden boeren/mensen voor hun levensonderhoud min of meer afhankelijk van Shares.